Külföld

Havel: új önkényuralmak Kelet-Európában

admin
admin

2009. 09. 30. 19:03

Vaclav Havel egykori cseh államfő szerint az önkényuralom új formái figyelhetők meg Kelet-Európa több államában.

Az egykori cseh államfő a Hamburgban megjelenő liberális hetilapnak, a Die Zeitnek adott interjúban a többi között hangsúlyozta: Kelet-Európában ebben a térségében merőben új jelenségek figyelhetők meg. Havel szerint több jel utal önkényuralmi kormányok új formájának kialakulására. Olyan kormányokról van szó, amelyek rendkívül kifinomult módszereket alkalmaznak – hangoztatta a volt elnök, aki szerint hivatalosan minden demokratikusan zajlik.

“Működik a parlament, vannak választások, és vannak politikai pártok. Ugyanakkor olyan hálózatok működnek, amelyekben a hatalmon lévők, a titkosszolgálatok és a rendőrség szoros kapcsolatban állnak egymással” – tette hozzá Havel anélkül, hogy az interjú előzetesen nyilvánosságra hozott részletében konkrét országot említett volna.

Név szerint kitért viszont Oroszországra, bírálva az ottani viszonyokat. Ennek kapcsán óva intette Európa nyugati felét, a “régi demokráciákat” attól, hogy a szabadságot kőolajért cserébe áruba bocsássák.

Havel emlékeztetett arra, hogy Oroszországban rendre tisztázatlan körülmények között halnak meg olyan újságírók, akik bírálják a fennálló rendszert. A többiek azután többnyire már nem mernek bírálni. A kérdés csak az, hogy ezek a megfélemlítési kísérletek sikerrel végződnek-e – fogalmazott az íróból lett politikus.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.