Külföld

Visszakérik Szlovákiától az EU-s pénzeket

admin
admin

2009. 09. 29. 16:28

Az áttekinthetetlen és megkérdőjelezhető pályázatok miatt Szlovákiának várhatóan vissza kell fizetnie a múltban kapott európai uniós támogatások egy részét - jelentette kedden a TA3 szlovák hírtelevízió azzal a megjegyzéssel, hogy az értesülést a közbeszerzési hivatal és a pénzügyminisztérium is megerősítette.

Egyelőre nem világos, hogy milyen összegekről van szó. Az Európai Unió átvilágító bizottságának különösen a szerződésekhez csatolt különféle kiegészítésekkel szemben voltak kifogásai, s ezeket a kiegészítő megállapodásokat többnyire nem ismerték el.

“A dokumentumokra úgy tekintettek, mint nem nyilvános tárgyalásokra, tehát mintha verseny nélkül lett volna pályázat” – nyilatkozta a hírtelevíziónak Angyal Béla, a közbeszerzési hivatal főnöke. Megjegyezte: úgy látja, több száz millió koronás összegekről lehet szó.

A visszafizetések konkrét nagyságáról a pénzügyminisztérium már tárgyal az Európai Bizottsággal – tájékoztatta a televíziót Miroslav Smál, a tárca szóvivője.

“Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban jogszerűtlenül használták fel az összegeket, azokat az érintett cégeknek vissza kell majd fizetniük, illetve az érintett költségvetési fejezetekből vissza kell majd szolgáltatni Brüsszelnek” – jegyezte meg Smál.

A TA3 hírtelevízió úgy tudja: a problémák a 2004-2006-os időszakok érintik, ami azt jelenti, hogy a politikai felelőséget értük még a korábbi, Mikulás Dzurinda vezette kormánynak kell vállalnia. Angyal Béla nyilatkozata szerint az akkori problémák még most is fennállnak, így nem zárható ki, hogy az Európai Bizottság a jövőben is hasonló lépést foganatosít Szlovákiával szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.