Nagyvilág

Szökőár pusztít Szamoán

Az új-zélandi rádió jelentése szerint a Szamoa-szigeteken több alacsonyan fekvő falut elpusztított (helyi idő szerint) szerda reggel az a szökőár, amely az Amerikai Szamoa partjainál észlelt 8,3-es erősségű földrengés nyomán keletkezett.

A nagy erejű rengés nyomán cunamiriadót rendelt el a Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ több kis csendes-óceáni sziget mellett Új-Zéland partjaira is. A CNN amerikai hírtelevízió közlése szerint a térségben majdnem 3 méter magas hullámokat keltett a rengés, amelynek fészke 33 kilométer mélyen volt.

A nyugati parti/alaszkai szökőár-előrejelző központ közölte: cunamit észleltek a nyugat-szamoai Apiánál és az Amerikai Szamoa-i Pago Pagónál. Ez utóbbi településen a hullámok magassága 1,57 méterrel haladta meg a rendes tengerszintet.
Az új-zélandi rádió apiai tudósítója elmondta, hogy Nyugat-Szamoán pánik tört ki – a földrengés idején a gyerekek éppen iskolába, a felnőttek munkába igyekeztek.

Egy Amerikai Szamoa-i illetékes a Fox amerikai televíziónak azt mondta, hogy a földrengést legfeljebb öt percen át lehetett érezni. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

2004-ben egy nagy erejű földrengés az Indiai-óceán térségében szökőárt idézett elő, amely közel 230 ezer ember életét oltotta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik