Külföld

Szerbia bekopogtat az EU-ba

admin
admin

2009. 09. 29. 18:26

Szerbia fontolóra vette, hogy még az idén benyújtja tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz (EU), s a lépést a lehető legjobban akarja időzíteni - közölte kedden Boris Tadic szerb államfő.

A kétnapos szlovéniai látogatáson tartózkodó politikus szlovén kollégájával, Danilo Türkkel folytatott megbeszélést, s az azt követő sajtóértekezleten elmondta: Belgrád gondosan tanulmányozza a csatlakozási kérelem idei benyújtásának lehetőségét, s a lépést akkor fogja megtenni, ha elérkezettnek látja rá az időt, és a válasz is kedvezőnek ígérkezik.

“Az európai uniós csatlakozás Szerbia legfontosabb politikai érdeke, (…) ennek nincs alternatívája” – hangsúlyozta.

Az egykori jugoszláv tagköztársaságok közül eddig egyedül Szlovénia vált az EU tagjává. Horvátország már megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, amelyeket jövőre be szeretne fejezni, s reméli, hogy 2012-ben sor kerülhet felvételére. Macedónia 2005-ben nyújtotta be tagfelvételi kérelmét – hivatalosan már tagjelölt -, Montenegró pedig tavaly decemberben, de a csatlakozási tárgyalásokat e két ország még nem kezdhette meg.

Szerbia tavaly áprilisban stabilitási és társulási megállapodást írt alá az EU-val, amely az uniós tagság felé vezető út állomása. Hollandia azonban gátolja az egyezmény végrehajtását, és ellenkezésének feloldásáért cserébe a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic, egykori boszniai szerb hadseregparancsnok elfogását, a hágai Nemzetközi Törvényszéknek történő kiadását követeli Belgrádtól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.