Nagyvilág

Mobilon könyörgött az elnök az ENSZ-ben

Kétségbeesett felhívást intézett az ENSZ közgyűléséhez a hatalomból kiszorított hondurasi elnök. Manuel Zelaya azonban csak mobiltelefonon tudta elmondani beszédét, mert Brazília hondurasi követségén ragadt.

Patricia Rodas, az előző hondurasi kormány külügyminisztere az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szólalt fel. Beszéde közben odatartotta mobiltelefonját a pulpituson a mikrofonhoz, hogy Zelaya azon keresztül szólhasson a nemzetközi közösség képviselőihez.

A hatalomból eltávolított elnök – aki egy hete Brazília hondurasi nagykövetségén tartózkodik, miközben a külképviselet épületét katonák veszik körül – kétségbeesett felhívásban segítséget kért a nemzetközi közösségtől. Mint mondta, Hondurasban jelenleg „diktatúra” van, az emberek elveszítették a szabadságukat, és erőszakkal kényszerítik őket rendre. Azt állította, a rendőrség és a katonaság megpróbálta gázzal kifüstölni őt és a követség személyzetét az épületből, illetve folytonos zajjal megtörni az ellenállásukat.

A katonaság három hónapja kényszerítette rá Zelayát a közép-amerikai ország elhagyására, az elnöki posztot elfoglaló Roberto Micheletti szerint a legfelsőbb bíróság döntésének eleget téve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik