Nagyvilág

Kóka: Bajnai programja Merkelékéhez hasonló

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában a német választásokat példaként hozva kifejtette: nem igaz, hogy befellegzett a liberalizmusnak. Szerinte Merkelék programja hasonló ahhoz, amelyet Bajnai Gordon hirdetett.

Kóka János felszólalásában kifejtette: Németországban a nagy pártoknak a mostani választás az elmúlt 40 év legrosszabb eredményét hozta. Így Európa legnagyobb gazdaságában egy kereszténydemokrata-liberális koalíció jön létre. Hozzátette: sokat tanulhatunk ebből a voksolásból, hiszen ott a pártok nem legyilkolni, hanem egymást legyőzni akarják.

Egy piacpárti, adócsökkentést és kisebb, de hatékonyabb államgépezetű politikát hirdetett, és ezzel nyert. Szerinte ez a politika nagyban hasonlít arra, amelyet Bajnai Gordon és Oszkó Péter hirdetett.

Kóka János szerint ez a választás is bebizonyította: nem igaz, hogy a liberalizmusnak befellegzett. „A liberális példa azt mutatja, hogy józansággal, ésszerű gazdaságpolitikával lehet szavazatokat szerezni” – fogalmazott Kóka.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a németek toleranciából is példát mutattak: a kancellár ismét egy női, alkancellárja pedig egy meleg politikus (Guido Westerwelle).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik