Nagyvilág

Hollywood is kiáll Polanski mellett

Az egész filmes társadalom felkapta a fejét Roman Polanski letartóztatására. Politikusok, művészek és producerek egy emberként állnak a rendező mögé. A svájci hatóságok sajnálják az esetet, de le kellett tartóztatniuk a szexuális zaklatással vádolt rendezőt.

Roman Polanski múlt szombati letartóztatását követően felhördült a filmes és kulturális világ. Frederic Mitterand francia kulturális miniszter megdöbbent és mély sajnálatát fejezte ki azért, mert a svájci hatóságok egy 1977-es ügy miatt letartóztatták egy díjkiosztó miatt éppen Svájcban tartózkodó sztárrendezőt.

„Nem volt egyszerű élete, de képes volt talpra állni, a feleségével családot alapítani és nyugodt, boldog életet élni” – nyilatkozta a miniszter.

Chad Hummel, a rendező ügyvédje nem nyilatkozott az esetről, Polanskinak azonban jogában áll fellebbezni, mielőtt feltennék az amerikai repülőgépre – írja a Los Angeles Times internetes oldala. A 76 éves művész ügynöke, Jeff Berg is sokkolónak nevezte az esetet. „Azért is meglepő, mert Roman az elmúlt 15 évben Svájcban élt, ez volt az otthona és a munkahelye is” – fogalmazott Berg.

Harvey Weinstein hollywoodi nagytőkés szintén Polanski védelmére kelt. „Minden filmest felhívunk, hogy megoldjuk ezt a szörnyű helyzetet” – mondta. Robert Harris brit író „undorító bánásmódnak” nevezte, ahogyan Polanskit őrizetbe vették. Harris véleményét osztotta a Svájci Rendezők Szövetsége is, akik szerint az eset egy „felháborító kulturális botrány”.

A BBC információi szerint a svájci igazságügyi miniszter Eveline Widmer-Schlumpf az Egyesült Állmokkal kötött rendőrségi egyezményekre hivatkozva elmondta, hogy mikor Polanski megérkezett Zürichbe, nem volt más választásuk, minthogy elfogják.

Roman Polanski lengyel származású francia filmrendezőt múlt szombaton vették őrizetbe a svájci hatóságok azért, mert 1977-ben szexuális zaklatás miatt feljelentette őt egy 13 éves lány az Egyesült Államokban. Az ítélethirdetés előtt azonban megszökött Amerikából Európába, mert kiderült, hogy hosszú börtönbüntetés várt volna rá. 2005-ben adtak ki nemzetközi körözést ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik