Külföld

Kohl: nem katasztrófa a nagykoalíció

admin
admin

2009. 09. 27. 14:55

Nem tartaná katasztrófának Helmut Kohl, ha a választások eredményeként ismét nagykoalíció alakulna Németországban. A Bild am Sonntagnak nyilatkozva Kohl ugyanakkor hangsúlyozta: konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció ismét nagy kompromisszumot jelentene.

Nagy kompromisszumokkal soha nem lehet egy ország lehetőségeit annyira kihasználni, mint olyan pártok közös kormányzása esetén, amelyek legalábbis hasonló értékeket vallanak. „Az elmúlt négy év ezt egyértelműen bizonyította” – vélekedett a 79 éves politikus. A német egység kancellárjának nevezett politikus 1982 és a 1998 között, tizenhat éven át konzervatív-liberális koalíció élén állt.

Helmut Kohl nem hagyott kétséget afelől, hogy ezúttal is egy konzervatív-liberális koalíciót tartana kívánatosnak. A leghatározottabban elutasította azokat az utóbbi napokban hangoztatott nézeteket, amelyek szerint alkotmányellenes lenne az úgynevezett többletmandátumok segítségével szerzett győzelem. Ilyen választási győzelemre már a múltban is volt példa – mondta Kohl. Utalt arra is, hogy az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatban egyértelműen foglalt állást, és az érvényben lévő választási rendszer reformjának határidejéül 2011 közepét szabta.

A volt kancellár mindazonáltal a legfontosabbnak azt nevezte, hogy minél többen vegyenek részt a választásokon. Reményét fejezte ki, hogy a szavazás eredményeként olyan szilárd többséggel rendelkező kormány alakul meg, amely az ország érdekében képes felelősségteljes politikát folytatni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.