Nagyvilág

Kisiklott egy vonat Romániában

Újabb vasúti szerelvény siklott ki vasárnap Romániában, halálos áldozat nincs. Néhány nappal korábban több hasonló baleset történt az országban.

Ezúttal a Bukarest és Jászváros (Iasi) között közlekedő gyorsvonat siklott ki Galati megyében, Berheci település közelében. A vizsgálatok szerint a vonat egyik vagonja műszaki okokból ugrott le a sínekről. A vonaton a szerencsétlenség pillanatában 437 személy utazott, senki nem vesztette életét. Az utasok egy részét autóbuszokkal szállították tovább úti céljuk felé, más részük azonban a kisiklott vagon nélküli szerelvénnyel folytathatta útját.

Vasúti illetékesek szerint két változat lehetséges: vagy a sínek meghibásodása okozta a vonat kisiklását, vagy a váltóőr éppen akkor váltott, amikor a vonat mozgásban volt, így siklatva ki az egyik vagont. A vasárnapi eset azért is váltott ki a szokásosnál nagyobb izgalmat, mivel rövid időn belül a harmadik vonat járt így. Hat nappal korábban a Temesvár és Bukarest között közlekedő szerelvény siklott ki a dél-romániai Craiova közelében, többen megsérültek. Ugyanazon a napon egy üzemanyagot szállító tehervonat hat vagonja Kolozsvár és Aranyosgyéres között zökkent le a sínekről, a felborult tartályvagonokból folyt az üzemanyag, de személyi sérülés nem történt.

A craiovai szerencsétlenség esetében ráadásul a nyomozók továbbra sem zárják ki a szándékosság lehetőségét. A román államvasutak (CFR) egy nemrég nyugdíjba küldött – pszichikai problémákkal küszködő – alkalmazottját gyanúsítják a sínek megrongálásával, de a rendőrségnek még nem sikerült bizonyítékot találnia. A „sorozatkisiklások” nyomán a szakemberek felhívják a figyelmet a romániai vasúthálózat általánosan rossz állapotára. A Gandul című napilap néhány nappal ezelőtt arról írt, hogy Romániában összesen 5148 kilométernyi vasútvonal szorulna teljes felújításra. Ebből 1054 kilométer veszélyesnek számít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik