Nagyvilág

Irán elrettent

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média. A hadsereg elrettentő erejét demonstrálták.

Az angol nyelvű Press tévéállomás híradása szerint a gárda Fateh (Diadalmas) típusú föld-föld rakétával, illetve hajóról indítható Tondar (Villám) rakétával kísérletezett, illetve tesztelt egy rakétaindító állványt is. Az iráni állami rádió szerint hétfőn Sahab-3 rakétával is végrehajtanak kísérletet. Ez utóbbi kétezer kilométeres hatótávolságú, ezért elérheti Izrael területét és az öbölbeli amerikai támaszpontokat is.

A Press tévé idézte a Forradalmi Gárda tájékoztatóját, amely szerint a hadgyakorlat a hadsereg elrettentő erejének megerősítését szolgálja. Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka pedig azt mondta, hogy elsősorban a föld-föld rakéták fejlesztésében elért technikai fejlődést akarják felmérni. Szalami hozzátette: a rakétákat “egyidejűleg” és “sikeresen” tesztelték.

Az utóbbi napokban újabb feszültséget gerjesztett Irán és a Nyugat amúgy sem felhőtlen viszonyában a teheráni bejelentés egy újabb urándúsító üzem felépítéséről. Az amerikai elnök, valamint a brit kormányfő, a francia államfő és a német kancellár pénteken követelte Irántól, hogy nyissa meg a nemzetközi ellenőrök előtt az évek óta rejtegetett titkos atomlétesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik