Nagyvilág

Tucatnyi halott egy pakisztáni merényletben

Legalább 12 ember meghalt, több tucat pedig megsebesült két autóbombás merényletben Pakisztán északnyugati részén szombaton.

A merényleteket alig néhány nappal azután követték el, hogy a tálibok újabb öngyilkos támadásokat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a hadsereg folytatja az iszlamista lázadók elleni offenzíváját.

Pesavarban, az ország Északnyugati Határvidékének tartományi fővárosában egy, a hadsereghez köthető bank épülete előtt lépett működésbe egy autóba rejtett pokolgép, legalább hat embert ölve meg. A sebesültek száma több tucatra rúg – közölte a rendőrség egyik illetékese, Saukat Hán.

Az amerikai hírügynökség egy helyszíni tudósítója szerint a robbanástól több épület is kiégett és üvegtörmelék borítja a környéket. A brit hírügynökség egy szemtanú beszámolója alapján azt írta, hogy a banképület homlokzata leomlott, s a robbanás több tucat járművet roncsolt össze.

Néhány órával korábban egy öngyilkos merénylő robbantott fel egy robbanószerrel megrakott teherautót az északnyugati tartomány Bannu városának egyik rendőrőrsén, hat embert rántva magával azonnal a halálba. A merényletben további közel hetven ember sebesült meg, nagyobb részt rendőrök. A hatalmas robbanás több környező épületet is romba döntött – közölték rendőrségi illetékesek és szemtanúk.

Bannu 150 kilométerre délnyugatra fekszik Pesavartól, s Észak-Vazirisztán, az Afganisztánnal határos törzsi területek kapuja.
A tálibok egyik – öngyilkos merénylőket kiképző – parancsnoka, Kari Huszain Mehszúd maga telefonált a Reuters brit hírügynökségnek, hogy vállalja a bannui támadást. “A kormány meg nem érdemelt fölényre tett szert eddigi hallgatásunk miatt. Több ilyen támadást is végre fogunk még hajtani, és azok még nagyobb erejűek lesznek” – mondta Huszain, aki úgy mutatkozott be, mint a pakisztáni tálibok vezetőjének, Hakimulla Mehszúdnak a legfőbb szóvivője.

Hakimullát azután választották meg a 13 szélsőséges csoportot tömörítő Pakisztáni Tálibok Mozgalmának (TTP) élére, hogy elődje, Baitulla Mehszúd augusztusban az afgán határ menti Dél-Vazirisztánban életét vesztette az amerikaiak egy pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott rakétatámadásában. Halála után megritkultak a tálib lázadók terrortámadásai, a biztonsági szolgálatok szerint azonban az al-Kaidához kötődő szélsőségesek továbbra is komoly fenyegetést jelentenek Pakisztánban.

Két napja, csütörtökön Kari Huszain az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva újabb öngyilkos terrortámadásokkal fenyegette meg a pakisztáni hatóságokat, néhány órával azután, hogy egy amerikai rakétatámadás 12 emberrel végzett a térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik