Nagyvilág

Csehországba érkezett a pápa

admin
admin

2009. 09. 26. 11:57

Hivatalos látogatásra szombaton délelőtt Prágába érkezett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyház feje három napot tölt a legateistább európai államnak tartott Csehországban.

Elődje, II. János Pál személyében legutóbb 12 éve járt pápa Csehországban.

XVI. Benedeket a repülőtéren Václav Klaus cseh államfő üdvözölte. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh kultúra a kereszténységen alapul, és szükség van a hagyományok ápolására. Méltatta az 1989-es bársonyos forradalom jelentőségét, amely szerinte Csehországban véget vetett a vallás elnyomásának is. Egyben hálát mondott a kelet-európai országok felszabadulásáért a korábbi, kommunista korszak elnyomó rendszereinek uralma alól. “Ha a berlini fal leomlása döntő fordulatot jelentett a világtörténelemben, ez még inkább így volt a közép- és kelet-európai országok számára, lehetővé téve, hogy szuverén szereplőkként elfoglalják az őket megillető helyet a nemzetek együttműködésében” – mondta.

XVI. Benedek Csehországban (KÉPGALÉRIA!)

XVI. Benedek Csehországban (KÉPGALÉRIA!)

“A szabadság megújult, de a múlt öröksége még kísért” – mutatott rá a pápa. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak is meg kell felelnie a kor kihívásának és aktívabbnak kell lennie.

Klaus és a pápa szombaton délután rövid megbeszélést folytatnak az elnöki székhelyül szolgáló Hradzsinban, majd XVI. Benedek vezető cseh politikusokkal és a külföldi diplomatákkal találkozik. A pápa két misét celebrál Csehországban. Vasárnap a dél-morvaországi Brünnben, hétfőn pedig a közép-csehországi Stará Boleslavban. Mindkét misére több tízezer belépő kelt el elővételben.

A tízmillió lakosú Csehországban a katolikus egyház társadalmi befolyása jóval kisebb, mint Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon. A vallásos csehek száma folyamatosan csökken. A legutóbbi népszámláláskor (2001) a csehek majdnem kétharmada hivatalosan is ateistának minősítette magát.

Országos felmérések szerint a cseheknek csak 5-7 százaléka jár rendszeresebben templomba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.