Nagyvilág

Tony Blair lesz az EU első elnöke?

Bár a lisszaboni szerződés sorsáról döntő ír népszavazás sikere még egyáltalán nem vehető biztosra, a londoni baloldali napilap máris azt fejtegeti, hogy ha Írországban az igenek kerülnek többségbe, akkor Tony Blair volt brit miniszterelnök lehet az Európai Unió első elnöke.

Ha az írek az október 2-ára kiírt megismételt népszavazáson igent mondanak a lisszaboni szerződésre, akkor azonnal megindulnak majd az Európai Unió jövendőbeli elnökének személyéről – írja a globusz.net az Independent című brit napilapot idézve.

Tony Blair egyelőre kitér a kérdés elől, és állítja, hogy az Unió és az ENSZ közös közel-keleti nagyköveteként a jelenlegi feladatára összpontosít, és egyelőre nem foglalkoztatja az EU elnöki pozíció. Gordon Brown jelenlegi brit miniszterelnök mindenesetre már többször kinyilvánította, hogy Blairt tartaná leginkább alkalmasnak a lisszaboni szerződés ratifikálása után létrehozandó uniós elnöki tisztségére.

A napilap szerint Blair esélyeit növeli, hogy a jelek szerint Angela Merkel és Nicolas Sarkozy is támogatná jelölését. Az európai baloldalon azonban sokan nem lelkesednek a munkáspárti politikusért: az európai baloldali pártok többsége nem nézi jó szemmel Blair Amerika-barát külpolitikáját, harmadik utas liberális gazdaságpolitikáját. A legnagyobb tüske azonban minden bizonnyal az, hogy Blair támogatta az iraki háborút.

Azt azonban még ellenfelei sem tagadhatják, hogy Blair az európai történelem kiemelkedő politikusaihoz – Churchillhez, De Gaulle-hoz – hasonlóan rendkívüli kommunikációs képességekkel van megáldva, ráadásul még világos politikai vízióval is rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik