Nagyvilág

Obama: Iránnak titkos atomlétesítménye van

Az amerikai elnök, valamint a brit kormányfő, a francia államfő és a német kancellár követeli Irántól, hogy nyissa meg a nemzetközi ellenőrök előtt azt a titkos atomlétesítményt, amelyet évek óta rejteget a világ elől. Irán decemberig kapott határidőt.

Barack Obama, Gordon Brown és Nicolas Sarkozy a legnagyobb fejlett és fejlődő államokat tömörítő G-20 országcsoport csúcstalálkozója megnyitóján felszólította Iránt, engedje be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit eltitkolt nukleáris fűtőanyaggyártó üzemébe.

“Irán megsérti azokat a szabályokat, amelyeket minden államnak tiszteletben kell tartania” – szögezte le Obama. Hozzátette: a második urándúsító üzem összeegyeztethetetlen az atomprogram Teherán által hangoztatott békés jellegével.

Sarkozy kijelentette: Iránnak decemberig van ideje arra, hogy eleget tegyen a követelésnek, ellenkező esetben szankciókra számíthat. A francia elnök rámutatott: a második urándúsító üzem építésével és a világ elől éveken át történt rejtegetésével Irán nyilvánvalóan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A Teherántól délnyugatra, 160 kilométerre fekvő létesítményt titokban tartották az ENSZ-ellenőrök előtt, de az Egyesült Államok régóta tud a létezéséről – közölte egy nevének elhallgatását kérő fehér házi illetékes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik