Nagyvilág

Erőre kapott a Kalóz Párt

A Kalóz Párt lehet a német választások nagy meglepetése vasárnap. A felmérések szerint a kampány finisében beleerősítő tömörülés lényegében egyetlen programpontja egy, a fájlmegosztást és –letöltést szabályozó Internet Minisztérium felállítása. A minta nem egyedi: már Európa 33 országában vannak jelen.

A 2006-ban alapított Kalóz Pártot (Piraten Partei) emlegetik a vasárnapi német választások nagy meglepetésének. A csoportosulás az utóbbi hetekben került a figyelem középpontjába, miután az európai parlamenti választásokon elért 0,9 százalékos eredményükhöz képest jelentős ugrást mértek a kutatók.

Internet Minisztériumot akarnak

A Jens Seipenbusch vezette német Kalóz Párt jelenleg a leggyorsabban fejlődő párt Németországban. A szabad internetet, illetve egy, a fájlmegosztás és -letöltés problémáira létrejött Internet Minisztérium felállítását követelő formáció az interneten felnőtt generációt célozza meg. Különleges kampányával egyes elemzők szerint meglepheti a nagy pártokat, amelyek gazdasági és politikai kérdésekkel foglalkozó üzenetei nem tudják a fiatal szavazókat mozgósítani.

A párt a választási kampány ellenére sem rendelkezik külpolitikai vagy gazdasági programmal, továbbra is úgynevezett „single issue”, azaz egy cél elérésére létrejött tömörülés. Mindez viszont kétségessé teszi, hogy valóban átlépjék az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Európai tendencia

Nem Németország az első, ahol hasonló céllal jött létre párt. Európában már 33 országban vannak jelen a „kalózok”. A mintát a svédek jelentik, ahol az EP-választáson 7,13 százalékot szereztek, így egy képviselői helyük van.

A kalózok pártjairól általánosságban elmondható, hogy a fiatal internethasználókat célozzák meg, és természetesen elsősorban online kampányt alkalmaznak. De nem ritka az sem, hogy egyetemeken vagy az utcán igyekeznek szavazókat szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik