Külföld

Nem oszlik a román parlament

admin
admin

2009. 09. 24. 15:33

A román parlament két háza együttes ülésén elutasította az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Mindössze 112 honatya voksolt a bizalom megvonása mellett, 137-en ellene szavaztak. A jelen lévő 348 parlamenti tag közül csak 251 élt a voksolás lehetőségével, két szavazat érvénytelen volt. Az indítványt 121 magyar és román liberális képviselő írta alá, elfogadásához 236 szavazatra, vagyis a 471 képviselő és szenátor felének plusz egy főnek a voksára lett volna szükség.

A két ellenzéki párt, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) a bizalmatlansági indítványt azt követően nyújtotta be, hogy a kormány a parlament elé bocsátott három törvénycsomagot. A jogszabályok az oktatási reformról, a közalkalmazotti szféra egységes bérezéséről, valamint a kormány alárendeltségébe tartozó ügynökségek átalakításáról szóltak.

A PNL és az RMDSZ úgy döntött, hogy a bérezési törvénnyel kapcsolatban fogalmaznak meg közös indítványt. A liberálisok mindhárom törvény kapcsán szerettek volna indítványt benyújtani, azonban mindössze az egységes bérezésről szólóhoz kapták meg az RMDSZ támogatását.

A kormánybuktatás esélytelenségével egyébként mindkét szervezet tisztában volt, az RMDSZ vezetői korábban jelezték is: a gesztusnak annyi a haszna, hogy a szövetség ily módon jelenítheti meg véleményét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.