Külföld

Megvan Kennedy szenátor utódja

admin
admin

2009. 09. 24. 18:40

Massachusetts állam kormányzója kinevezte az augusztusban elhunyt Edward Kennedy szenátor ideiglenes utódját, ami megkönnyítheti a Barack Obama elnök által szorgalmazott egészségügyi reform elfogadását.

Deval Patrick demokrata párti kormányzó a 71 éves Paul Kirköt – az agydaganat következtében 77 éves korában elhunyt Kennedy régi barátját – jelölte szenátornak. Kirk ideiglenesen, a január 19-re kiírt választásig tölti be a szenátori tisztséget.

Massachusetts állam képviselőháza a múlt héten törvényben hatalmazta fel a kormányzót arra, hogy az időközi választás megtartásáig kijelöljön valakit a Kennedy halálával megüresedett szenátori helyre. Az addig érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevezhetett volna ki átmeneti szenátort, hanem a legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül tartandó választás győztese vehette volna át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátralévő három évre.

Kennedy életének utolsó napjaiban igyekezett meggyőzni a massachusettsi törvényhozókat, hogy halála után minél előbb töltsék be szenátori helyét; sürgette a vonatkozó törvény módosítását, hogy az előírt, öt hónap múlva megtartandó választások előtt a kormányzó átmenetileg kinevezhessen valakit a helyére.

Kennedy nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, így nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60 voksra van szükség. Ezért veszélyben van az Obama-kormány egészségügyi reformjának elfogadása, s ezt jól látta Kennedy is, akinek az általános egészségbiztosítás megvalósítása szívügye volt. A kijelölés eredményeként viszont a Demokrata Párt fenntarthatja 60 fős többségét.

Az agydaganat következtében augusztus 25-én elhunyt Edward Kennedy szenátor 47 éven át volt Massachusetts állam szenátora a washingtoni kongresszusban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.