Nagyvilág

Nem hagyják kempingezni Kadhafit

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető külföldi útjai során legtöbbször saját óriási beduin sátrában lakik, de Central Parkban biztonsági okokra hivatkozva, a New York közeli településen a Lockerbie-merénylet áldozatai miatt, Donald Trump birtokán pedig építési engedély hiányában nem engedték felverni a építményt.

Kadhafi az ENSZ közgyűlésére érkezett New Yorkba, ahol szerdán szólal fel. A líbiai kormány eredeti terve az volt, hogy Kadhafi egyesült államokbeli tartózkodása idejére a sátrat a New York-i Central Parkban állítják fel. Az amerikaiak azonban ezt biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték.

Ezt követően esett Tripoli választása a New York közeli, 30 ezer lakosú Englewoodra, ahol a líbiai nagykövetség egy telket birtokol. Problémát jelentett azonban, hogy a településen olyan családok is élnek, amelyek hozzátartozói az 1988-as Lockerbie-merényletben vesztették életüket, s az érintettek nagy felháborodással fogadták, hogy Líbiában néhány hete nemzeti hősként fogadták a terrortámadás – skóciai börtönéből kiengedett – elkövetőjét. Így ezt a helyszínt is ejteni kellett.

A legfrissebb hírek szerint a líbiaiak végül a híres amerikai ingatlan-befektető, Donald Trump egyik birtokán kezdték el felverni a sátrat, a New Yorktól 48 kilométerre lévő Bedford közelében: ám amikor ezt a helyi hatóságok megtudták, szabálysértésekre, különböző engedélyek hiányára hivatkozva kedden utasítást adtak a munka leállítására. Az építésügyi hatóság felügyelője azonban csak nagy nehezen tudta megértetni magát: a sátor felállítói ugyanis nem tudtak angolul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik