Nagyvilág

Rózsa-Flores polgárháborúra készült?

Fegyveres lázadással egészítette ki az eddigi vádakat a Rózsa-Flores ügyében Bolíviában folyó nyomozást felügyelő ügyész.

Marcelo Sosa hétfőn közölte azt is, hogy e vád kapcsán először a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot fogja kihallgatni – jelentette honlapján az ABI bolíviai hírügynökség.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandós akcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolívia-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

Tizenöt év börtön is kaphatnak a túlélők

Az ügyész a lázadás vádját alátámasztva újólag azt állította, hogy a begyűjtött dokumentumok és nyomozati adatok, az elkobzott számítógépek és mobiltelefonok memóriáinak vizsgálata alapján állítható: a csoport felforgató merényleteket terveztek, hogy polgárháborús helyzetet teremtve kiszakítsák Bolíviából Santa Cruz tartományt, s ez a bűncselekmény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Az ügyész utalt arra, hogy Tadicot Rózsa-Flores Eduardo toborozta interneten keresztül, s az volt a feladata, hogy katonai titkosszolgálati tankönyveket fordítson spanyolra terrorista sejtek létrehozása céljából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik