Nagyvilág

Bajnai: Magyarország megértette az üzenetet

Újra Közép-Európa vezető gazdasága lehet Magyarország- mondta Bajnai Gordon New Yorkban, ahol helyi magyaroknak vázolta fel az ország jövőképét. A miniszterelnök szerint a kilábalás egyik feltétele, hogy a következő kormány ne térjen le a „józanész alapú pályáról”.

A miniszterelnök a válságjelenségek okait elemző és a kilábalási útjait vázoló előadásában kifejtette: a globális válság – amely Magyarországot az átlagosnál súlyosabban érintette – minden országnak testre szabott üzenetet hordozott; “a mi feladatunk, hogy megértsük ezt az üzenetet és reagáljunk rá érdemben”.

Megítélése szerint Magyarország azért került válságba és veszítette el közép-európai vezető szerepét, mert a vezető pártok rossz kompromisszumot kötöttek egymással: a szavazatokért folyó küzdelemben a hamis realizmus győzött, elhalasztották a lényegi reformokat, az ország eladósodottságát növelve felélte a jövőjét.

Magyarország most egy nagyon cselekvő, a válságból kifelé lábaló korszakát éli, és szeretne ismét Európa és régióvezető, teljesítményére joggal büszke országa lenni – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi garancia van a pozitív reformok folytatására a jövő évi kormányváltás után, Bajnai Gordon közölte: a következő kormány felelőssége lesz, hogy végigvigye a józan észen alapuló, takarékos és a fejlődésre tekintő gazdaságpolitikát, amelynek nagyon sok pozitív visszajelzése van világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik