Külföld

Rossz nőnek lenni Ausztriában

admin
admin

2009. 09. 21. 16:00

Mintegy 25 százalékkal kevesebbet keresnek Ausztriában a nők, mint a férfiak, ez az európai uniós országok sorában a második legrosszabb eredmény - figyelmeztetett az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) egy hétfői közleményben.

Az ÖGB női tagozata két évvel ezelőtt szeptember 27-ét az Egyenlő Bérezés Napjának nyilvánította. A választás nem véletlen: statisztikai szempontból az évnek ezen a napján ér véget a nők és férfiak egyenlő bérezése. Azt az összeget, amelyet az év hátralévő részében keresnek meg a nők, a férfi munkavállalók már a bankszámlájukon tudják szeptember 27-én.

Az európai uniós számítási módszer szerint 25,5 százalékkal, az osztrák statisztikai intézet szerint 26,2 százalékkal visznek haza többet az osztrák férfiak a nőknél a hónap végén. Az EU-ban csak Észtországban rosszabb a helyzet. Ausztriában egy nő átlagosan 1300 eurót, egy férfi 1761 eurót keres ugyanazzal a munkával, ez egy év alatt 6454 euró különbözet – hangsúlyozta Brigitte Ruprecht, az ÖGB női tagozatának elnöke.

A jövedelmi különbségek országon belül is változnak: az ország nyugati csücskében, Vorarlbergben 33,4 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, míg a fővárosban Bécsben 23,9 százalék az eltérés a fizetések között.

A nők munkába való visszatérésének megkönnyítését célozza az osztrák kormány egy nemrég elfogadott törvénymódosítása, amely jövedelemfüggő gyermekgondozási támogatással próbálja elősegíteni, hogy több férfi maradjon otthon gyermekgondozási szabadságon. Jelenleg minden tizedik újdonsült apa választja ezt e lehetőséget, a kormány reményei szerint a törvénymódosítással számuk a duplájára nő.

Az intézkedés jó, de még sok a teendő a nők helyzetének javítása érdekében – hangsúlyozza az ÖGB. A szakszervezet egyik törekvése 1300 euró összegű, általánosan kötelező minimálbér bevezetése. 2009-ben vezették be az ezer euró összegű minimálbért az országban, ez azonban nem törvényben rögzített, hanem az ágazati kollektív szerződéseknek kell tartalmazniuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.