Nagyvilág

Plakátháború dúl az íreknél – képgaléria!

„Erősebbek vagyunk Európával”, „Az EU az alacsony béreket szereti”, „Európa nagyobb biztonságot nyújt”, „Lisszabon = több katonai kiadás” – a Dublinban bóklászó külföldi csak kapkodja a fejét az utcákat elárasztó, egymásnak ellentmondó választási győzködésektől.

Az „igen”, „nem” kampány állása jelenleg igen szoros a fővárosi villanypóznákon, és ír legyen a talpán, aki nem hagyja magát kibillenteni meggyőződéséből. Kevesebb, mint két hét van hátra az október 2-i választásokig, így nem csoda, hogy a csapból is az Európai Unió reformszerződése folyik: ellepi a napilapok véleményrovatát, mellékletben foglalkoznak vele a gazdasági hetilapok, a belvárosban pedig tévéstábok vadásznak az utca emberének a véleményére. Sőt a Google dublini irodájában ezen a héten egy vitadélután tartanak a lisszaboni szerződésről.

A dubliniak többsége igennel szavaz az uniós dokumentumra – derül ki az FN.hu helyszíni, nem reprezentatív közvélemény-kutatásából. A fővárosiak többsége már csak azért is támogatja a referendumot, mert véleményük szerint nagyon rossz helyzetben van Írország gazdasága.

KÉPGALÉRIA! (fotó: F.C./FN)

KÉPGALÉRIA! (fotó: F.C./FN)

Céline, egy dublini PR-ügynökség 30 év körüli munkatársa szerint a lisszaboni szerződés ellenzői egyes tévécsatornákon a referendumra vonatkozó téves tájékoztatásokkal tömik a lakosság fejét. „Olyan hamis információkkal igyekeznek „nem”-re bírni az íreket, mint például, hogy ha csatlakozunk, akkor chippet ültetnek majd be a gyerekeink bőre alá” – hangsúlyozta lapunknak. „Ezeket hallva sok idős ember, illetve kevésbé tájékozott középkorú, akihez csak ilyen jellegű, szűrt információk jutnak el, továbbra is a referendum ellen van” – tette hozzá. John, a 65 év körüli dublini taxis úgy látja, Írország gazdasága nagyon rossz helyzetben van, amelyet a pénzügyi és gazdasági válság csak még tovább mélyített. „Ezért igennel fogok szavazni” – árulta el az FN.hu-nak.

Tízből kilenc írországi választó egyébként támogatja a lisszaboni szerződést – mutat rá a Referendum Bizottságnak a most hétvégén közzétett felmérése. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg az írek 63 százaléka ért egyet a referendum legalapvetőbb pontjaival, miközben idén júliusban 60, míg tavaly júniusban csupán 44 százaléka.

jön a második kör

A lisszaboni szerződést már 2007 végén aláírták az unió országainak állam- és kormányfői, de annak életbelépéséhez még valamennyi országnak meg kell erősítenie. A 27 tagállamból egyedül Írországban rendeztek népszavazást a kérdésről: 2008 júniusában a választásra jogosultak 53,1 százaléka adta le szavazatát, akik közül 53,4 százalék szavazott nemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik