Nagyvilág

Fico magyarázata, miért nem ismeri el Koszovót

Koszovó Szerbiától való elszakadása és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikája között vont ismét párhuzamot a szlovák miniszterelnök.

“Koszovó függetlenségének el nem ismerésével a szlovák kormány azt akarja kimutatni, hogy minden erejével védeni fogja a nemzeti érdekeket azzal a rendkívül veszélyes politikával szemben, amelyet Szlovákia szuverenitása ellen a Csáky Pál vezette politikai párt folytat” – jelentette ki Robert Fico hétfőn Pozsonyban azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott a szerb kormányfővel. Mirko Cvetkovic hivatalos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.

“Álláspontunk Koszovóval szemben nem csupán a Szerbia iránti szimpátiánk ügye, de nincs összefüggésben az Amerikai Egyesült Államokhoz vagy az Orosz Föderációhoz fűződő viszonyunkkal sem” – szögezte le Fico, aki nem lát semmi okot arra, hogy Pozsony átértékelje Koszovóval kapcsolatos álláspontját.

Azok közé tartoznak

Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, amelyek nem ismerik el Koszovó függetlenségét. Egyes szlovák politikusok korábbi nyilatkozatai szerint Koszovó precedens lehet azon szlovákiai magyar politikai erők számára, amelyek autonómiakövetelésükkel állítólag azon munkálkodnak, hogyan csatolhatnák Dél-Szlovákia magyarok lakta vidékeit Magyarországhoz.

Robert Fico Szerbia diplomáciai sikerének minősítette, hogy Koszovó függetlenségének kérdése a hágai Nemzetközi Bíróság elé kerül. A szlovák kormányfő biztosította szerb partnerét arról, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdésében Belgrád számolhat Pozsony teljes támogatásával.

MKP-s tiltakozás

Az MKP tiltakozik a szlovák kormányfő megalapozatlan kijelentései ellen – közölte Dunajsky Éva, a párt szóvivője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: az MKP politikája jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákiát a NATO-ban és az Európai Unióban elfogadják.

“Az MKP-nek az a véleménye, hogy Robert Fico kiszámíthatatlan és meggondolatlan kijelentései nagymértékben ártanak a Szlovák Köztársaság érdekeinek a demokratikus világban” – tolmácsolta a párt véleményét a szóvivő. Az MKP a továbbiakban nem kíván foglalkozni Fico kijelentéseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik