Nagyvilág

Újságíróveréssel ünnepelnek Pekingben

Három japán újságírót bántalmaztak pekingi szállodai szobájukban, amikor tudósítani akartak a kínai kommunista hatalom fennállásának 60. évfordulóján, október elsején rendezendő katonai díszszemle próbájáról - közölte szombaton alkalmazójuk, a Kyodo hírügynökség.

Péntek este több ismeretlen férfi berontott a japán riporter, az operatőr és kínai asszisztensük szobájába, a Tienanmen tér közelében lévő Peking Szállóban, letérdeltették és rugdosták őket, majd tönkretették két hordozható számítógépüket – mondta Kato Jaszusi, a Kyodo pekingi irodavezetője.

Kína szigorú biztonsági intézkedések közepette készül az október 1-jén tartandó ünnepségekre. Péntek este megtartották a katonai díszszemle egyik próbáját: harckocsik, teherautók gördültek be a Tienanmen térre. Előtte a rendőrség kiürítette az oda vezető utcákat és az utcák menti irodaépületeket. A hatóságok felkérték a tájékoztatási eszközöket, hogy ne fényképezzék vagy filmezzék a parádét. Az amerikai hírügynökség például élőben közvetítette a próbát, mire a pekingi külügyminisztérium kérte a forgatócsoportot, hogy állítsa le a munkát.

A japán újságírók állítólag ezt az előírást szegték meg, kimentek a szállodai erkélyre, de elmondásuk szerint nem készítettek felvételeket.

A külügyminisztérium szóvivője azt állította: nem hallott a Kyodo munkatársait ért incidensről, s hogy a minisztérium nem kért olyat a médiától, hogy ne készítsen képeket a díszszemléről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik