Külföld

Merkel is közvetítene Magyarország és Szlovákia között

admin
admin

2009. 09. 18. 17:33

Párbeszédet sürgetett Magyarország és Szlovákia között a német kancellár.

Az MTI tudósítójának – a két ország közötti viszonyt érintő – kérdésére válaszolva pénteki, Berlinben tartott nemzetközi sajtóértekezletén Angela Merkel példaként hozta fel, hogy a Horvátország és Szlovénia között a horvát uniós csatlakozással kapcsolatban kialakul vitában tárgyalások útján sikerült haladást elérni. Ez ismét bizonyítja, hogy nem az egymásnak való üzengetés, hanem csakis az egymással való párbeszéd jelentheti a konfliktusok megoldásának egyetlen lehetséges útját – hangsúlyozta a kancellár.

Merkel elmondta, hogy az Európai Unió előző napi csúcsértekezletének keretében tárgyalt a két miniszterelnökkel, Bajnai Gordonnal és Robert Ficóval is, akik – mint hozzátette – szerencsére egymással is jó megbeszélést folytattak.

“A tárgyalások után az a benyomásom alakult ki, hogy a viszony ismét jó útra került” – fogalmazott a kancellár, hangsúlyozva, hogy a két kormányfő előző este egyaránt erről a szándékról biztosította őt.

A kancellár szerint a szlovák-magyar viszonyban történtek annak példáját jelentik, hogy az Európai Unión belül is milyen gyorsan magasra csaphatnak az indulatok, illetve a tárgyszerű együttműködésből milyen gyorsan meglehetősen feszült helyzet alakulhat ki.

A két ország közötti vitás kérdésekre – közvetve a szlovák nyelvtörvényre – utalva kijelentette: tanácsokat adunk akkor, amikor erre kérnek bennünket, különös tekintettel a törvénykezésre vonatkozóan. Merkel szerint olyan tanácsokról van szó, amelyek semleges testületek hatáskörébe tartoznak és valójában arra irányulnak, hogy az adott törvény megfelel-e a kisebbségekkel szembeni bánásmód követelményeinek Európában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.