Külföld

Merkel Berlinbe hívta az EU-vezetőket

admin
admin

2009. 09. 18. 19:14

A berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségekre a német fővárosba várja valamennyi európai uniós tagállam - köztük Magyarország - vezetőjét Angela Merkel.

A német kancellár mindezt pénteki nemzetközi sajtóértekezletén jelentette be, utalva arra: a meghívást előző nap tolmácsolta az állam-, illetve kormányfőknek az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletén. November 9-én Berlinben nagyszabású megemlékezést rendeznek, amelyre már meghívást kapott idősebb George Bush, az Egyesült Államok akkori és Barack Obama jelenlegi elnöke, valamint Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető.

A sajtóértekezletet rendkívüli érdeklődés előzte meg, a kancellár ugyanis utolsó alkalommal találkozott a nemzetközi és a hazai sajtó képviselőivel a jövő vasárnapi országos parlamenti választások előtt. Az alkalmat felhasználva Angela Merkel – aki a konzervatív CDU elnöke is – minden korábbinál határozottabban fogalmazta meg, hogy pártja a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) törekszik koalícióra, úgy véli ugyanis, hogy a két párt együttműködése biztosíthatja leginkább a gazdasági növekedést és ezáltal az ország mielőbbi kivezetését a válságból.

Merkel szerint Németországnak stabil viszonyokra van szüksége és ezek csakis tényleges tartalmi nézetazonosságon alapulhatnak. Egyedül a CDU/CSU és az FDP között áll fenn ilyen jellegű nézetazonosság – érvelt Merkel, elutasítva a szociáldemokratákkal való jelenlegi nagykoalíció folytatását.

Egy ilyen nagykoalíció egy demokráciában csakis kivételes állapotot jelenthet – fogalmazott Merkel, azt hangoztatva, hogy az SPD amúgy is a szétziláltság állapotában van. A kancellár figyelmen kívül hagyta a legfrissebb felméréseket, amelyek arról tanúskodtak, hogy csökkent a konzervatívok és növekedett a szociáldemokraták támogatottsága, mindebből pedig megfigyelők arra következtettek: a “papírforma” alapján a választások után a nagykoalíció fennmaradása tűnik a legvalószínűbbnek.

Sajtóértekezletén Merkel kijelentette, hogy a G20-országcsoport jövő heti pittsburghi csúcstalálkozójától a legutóbbi londoni csúcskonferencia eredményeit meghaladó előrelépést vár. A konkrét területek között első helyen a pénzpiacok, illetve a pénzpiaci szereplők ellenőrzését, a menedzseri fizetések, illetve juttatások szabályozását, továbbá a tartós gazdasági növekedés biztosítását célzó charta elfogadását említette. Merkel kiemelte, hogy a pittsburghi csúcstalálkozó európai résztvevőit a szóban forgó törekvésekben az összes többi európai uniós tagállam támogatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.