Nagyvilág

Medvegyev: Moszkva megértőbb lesz

Oroszország jobban oda fog figyelni az amerikaiakat aggasztó ügyekre, miután az Obama-kormányzat lemondott az amerikai rakétapajzs Közép-Európába szánt elemeinek telepítéséről - jelezte Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy pénteki interjúban.

“Az, hogy odafigyelnek ránk, világos jelzés számunkra, hogy nekünk is figyelmesen meg kell hallgatnunk partnereinket, amerikai partnereinket” – mondta Medvegyev a svájci sajtónak adott interjúban.

Az orosz elnök hétfőn utazik kétnapos állami látogatásra Svájcba, ahonnan New Yorkba repül, az ENSZ Közgyűlés ülésszakára. Barack Obama amerikai elnökkel szerdán találkozik, hogy megbeszélést folytassanak számos témáról, köztük a stratégiai stabilitással összefüggő kérdésekről, így az amerikai rakétavédelmi rendszerről is.

A svájci újságírók kérdéseire válaszolva Medvegyev leszögezte, hogy bár a rakétapajzsról hozott döntést Oroszország nagyon jónak és helyesnek tartja, szó sincs arról, hogy egy döntést egy másiktól tegyenek függővé, valamiféle primitív kompromisszumokba és csereügyletekbe bonyolódjanak.

“Eléggé felnőttek vagyunk ahhoz, hogy az egyik döntést ne tegyük függővé a másiktól… Ha partnereink meghallgatják aggodalmainkat, természetesen mi is jobban odafigyelünk az ő aggodalmaikra. De ez nem jelent primitív kompromisszumokat és csereügyleteket” – fogalmazott Medvegyev.

A Kommerszant című orosz napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Washington máris keményebb álláspontra ösztökéli Moszkvát Irán ügyében. A Fehér Ház azt akarja, hogy Oroszország álljon el az Iránnak megígért légvédelmi rendszerek leszállításától.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken együttműködést javasolt az európai rakétavédelem területén Oroszországnak. A rakétafenyegetettségről szólva ugyanakkor felszólította az orosz vezetést: csatlakozzon a többi nagyhatalomhoz, gyakoroljon velük együtt “maximális politikai és diplomáciai nyomást Iránra”, hogy Teherán hagyjon fel nukleáris törekvéseivel.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő helyes és bátor döntésnek nevezte, hogy az Egyesült Államok lemond az átfogó rakétapajzs egyes elemeinek közép-európai telepítéséről. Ugyanakkor világosan jelezte, hogy további gesztusokat vár el Washingtontól. Például számít arra, hogy Washington támogatja a Kereskedelmi Világszervezethez való orosz csatlakozás szándékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik