Nagyvilág

Balázs Péternél elszakadt a cérna

A magyar külügyminiszter német lapinterjúban tett kijelentéseivel hazánk is beszállt az adok-kapok sárdobálásba. Elemzőnk szerint Balázs Péter úgy beszélt Szlovákiáról, mintha nem lenne külpolitikai felelőssége.

Meglepőek Balázs Péter csütörtöki lapinterjúban tett kijelentései, ezeket azonban a külügyminiszter már nem először hangoztatta. A múlt héten a Corvinus Egyetemen tartott beszédében burkoltan a szlovákokra utalt, amikor kijelentette, hogy „európai modorra” kell tanítani a „fiatalokat” Európában.

Támadó szavak

Balázs Péter szerint a nyelvtörvényben “egy kis bosszú is szerepet játszik” és ami ma Szlovákiában történik, az a “Ceausescu alatti Romániára emlékeztet.” Olvassa el az interjú részleteit!

A külügyminiszterrel a müncheni Süddeutsche Zeitungban megjelent interjú egyébként nem volt olyan felfokozott, mint amennyire ezt utólag Szlovákia próbálja beállítani, kiragadott mondatokról van szó, de számítani kellett volna rá, hogy ebben a kiélezett helyzetben minden hasonló megnyilvánulást rendkívül komolyan vesznek – véli Tóth-Czifra András, a Vision Politics elemzője.

Mintha Ficónak címezte volna

Ezek a kijelentések nem biztos, hogy jót tesznek a két ország kapcsolatának. Magyarországnak határozottabb külpolitikára lenne szüksége, de most inkább úgy érezzük, hogy Balázs Péternél elszakadt a cérna, és hazánk is beszállt a sárdobálásba – nyilatkozta a szakértő. A kijelentések nagy visszhangot keltettek, ezáltal olyan, mintha a külügyminiszter közvetlenül Robert Ficónak intézte volna szavait.

Politikai szempontból a külügyminiszter megnyilvánulása egyáltalán nem következetes azok után, hogy Bajnai Gordon kormányfő egy higgadt stílust képviselt a szécsényi miniszterelnöki találkozón, ahol eredmények születtek. A pozsonyi magyar nagykövet bekéretése nem döntötte ugyan romba a szécsényi találkozón kötött megállapodást, de nem segítette elő a két ország közötti viszony javítását.

Balázs Péter támad

Balázs Péter úgy beszélt Szlovákiáról, mintha nem lenne külpolitikai felelőssége. El kell dönteni, hogy hosszú távon melyik stílust képviseljük – véli az elemző. Jelenleg egyfajta „szétbeszélésnek” lehetünk tanúi, ami arra utal, hogy nincs egységes stratégia arra, hogy hogyan kezeljük a konfliktust.

Lehetséges, hogy Balázs Péter tudatosan fogalmazott erősen, úgy gondolta, hogy ezzel kezdeményez, és támadó pozícióba helyezkedik a külügyminiszteri találkozó előtt – véli Tóth-Czifra András elemző, aki szerint azonban nem valószínű, hogy ilyen tudatos megfontolás állt volna a szavak hátterében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik