Nagyvilág

Nem lesz amerikai rakétabázis Közép-Európában

Washington elveti a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi rendszer tervét – írja a The Wall Street Journal című amerikai lap volt és jelenlegi amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

A döntés – amely valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség Washington és Moszkva között – azon a megállapításon alapul, hogy “Irán nagy hatótávolságú rakéták gyártását célzó programja nem halad olyan gyorsan, ahogy azt korábban gondolták, és emiatt nem jelent akkora fenyegetést az Egyesült Államok szárazföldi területére és a nagyobb európai fővárosokra nézve” – írta a tekintélyes New York-i lap.

Az amerikai kormányzat várhatóan csütörtökön tesz bejelentést arról, hogy egy “kompromisszumos” európai rakétavédelmi tervet fogad el, amely elveti a Bush-kormányzat által kidolgozott tervezet egy sor, Oroszországot ingerlő elemét.

FN Blog

A témáról további részleteket talál az FN Világnapló című blogjában, “A rakétapajzs vége” című bejegyzésben.

Az amerikai döntés “logikus következménye Oroszország következetes álláspontjának” – jelentette ki Mihail Margelov, az orosz Szövetségi Tanács (a parlamenti felsőház) külügyi bizottságának vezetője. Hasonló szellemben foglalt állást Konsztantyin Koszacsov, az alsóház külügyi bizottságának elnöke is. Szavai szerint ez “utalás arra, hogy Barack Obama amerikai elnök komolyabban veszi a félelmeinket, mint elődje, George Bush”.

Egy neve elhallgatását kérő katonadiplomata azt mondta, a rakétapajzsról való lemondással megnő a mozgástér az orosz-amerikai leszerelési tárgyalásokon. Szergej Markov, egy Kreml-közeli politológus arra mutatott rá, hogy a rakétavédelmi rendszer kérdésében nincs egyetértés a NATO-tagállamok között. Elképzelhetőnek tartja, hogy Washington ezzel a lépéssel el akarja kerülni a megosztottságot a katonai szövetségen belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik