Nagyvilág

Madridban sem menekülhetnek az egykori nácik

Egy spanyol vizsgálóbíró nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki három egykori náci ellen emberiség elleni bűnökben és népirtásban való részvétel miatt.

Ismael Moreno bíró spanyol holokauszt-túlélők, illetve családjaik panasza nyomán tavaly júliusban indított nyomozást. Ennek eredményeként rendelte el a 85 éves, romániai származású Johann Leprich, a 85 éves, jugoszláviai származású Anton Tittjung és a 84 éves, ugyancsak jugoszláviai származású Josias Kump letartóztatását.

A vád szerint a II. világháború idején náci koncentrációs táborokban őrként szolgáltak mindhárman. Leprich és Tittjung az Egyesült Államokban, Kump pedig Ausztriában él jelenleg.

A panaszosok, akik annak idején a mauthauseni, a sachsenhauseni és a flossenbürgi koncentrációs tábort is megjárták, feljelentést tettek John Demjanjuk ellen is. Az Egyesült Államokból májusban Németországba kitoloncolt 89 éves, ukrán származású Demjanjukot azzal vádolják, hogy közreműködött 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci haláltábor őreként.

Tekintettel a Demjanjuk ellen folyamatban lévő németországi eljárásra, a spanyol vizsgálóbíró úgy döntött, hogy egyelőre nem vádolja meg és nem ad ki letartóztatási parancsot ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik