Nagyvilág

Ámokfutó késelő pusztított Pekingben

Egy késsel felfegyverkezett férfi két embert megölt, tizenkettőt megsebesített Peking belvárosának üzleti negyedében helyi idő szerint este fél hét és hét óra között.

Az elkövetőt a helyszínen a járőröző rendőrök elfogták, a sebesülteket kórházba szállították. Két biztonsági őr életét vesztette – kórházba szállításuk után haltak bele sérüléseikbe. A Hszinhua (Új Kína) hírügynökség jelentése szerint a nyomozók előzetesen annyit már megállapítottak, hogy a tettes az északkelet-kínai Csilin (Jilin) városból származó 46 éves férfi, Csang Csien-fej (Zhang Jianfei).

A kínai sajtó szűkszavú beszámolója közli, hogy a hírt a kommunista párt fővárosi bizottsága megerősítette, és hangsúlyozza, hogy a rendőrség a turisták és a helyi lakosok védelme érdekében a fontosabb városrészekben, a belvárosban fokozza a biztonsági intézkedéseket.

Az eset körülményeit a rendőrség még vizsgálja.
Kínában országszerte, de különösen Pekingben a közelgő október elseji nemzeti ünnepre való tekintette az elmúlt napokban már egyébként is érezhetően megnőtt a rendőri jelenlét, megszaporodtak az ellenőrzések.

A közelmúlt hszincsiangi (xinjangi) eseményei aggodalommal töltik el a kínai vezetést és igyekeznek az esetleges merényletek bekövetkeztének kockázatát a minimálisra csökkenteni. Egy kínai nyelvű hongkongi lap internetes portálján közzétett jelentés tudni véli, hogy a mostani eset elkövetője is ujgur nemzetiségű és állítása szerint a támadásnak négy halottja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik