Nagyvilág

New York újabb merénylettől retteg

Újabb házkutatásokat rendelt el a rendőrség New Yorkban, a biztonsági hatóságok ugyanis madridi típusú terrorista merényletektől tartanak - írta szerdán a Daily News című napilap.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elitegysége, a Túszmentő Csoport is a keleti parti nagyvárosba érkezett, hogy közreműködjön egy, a feltételezés szerint az al-Kaidával kapcsolatban levő denveri központú terrorista sejt működésének felszámolásában. A rendőrség robbanóanyagok és pokolgépek készítéséhez szükséges egyéb anyagok után kutat Queens több pontján.

Az FBI emberei a napokban gyanús hátizsákokat és mobiltelefonokat foglaltak le Queensben, ami felidézte a 191 ember halálát követelő 2004-es madridi vonatrobbantásokat. A New York-i rendőrség valószínűnek tartja, hogy a szóban forgó csoport hasonló robbantásokra készült a New York-i metróhálózatban, amelyet naponta 5,2 millió utas használ. A rendőrség meggyőződése szerint az első al-Kaida-féle terrorista sejtre bukkantak az Egyesült Államokban a 2001-es Amerika elleni terrortámadások óta.

A házkutatásokat az egyik megfigyelt személy, az afgán származású Nadzsibullah Zazi viselkedése váltotta ki. A coloradói illetőségű férfi – akinek a rendőrség ellenőrizte az e-mail üzeneteit és lehallgatta telefonjait – a napokban Manhattanben járt, és amikor állítólag megtudta, hogy követik, sietősen visszautazott Denverbe, Colorado fővárosába.
A 25 éves Zazi – aki repülőtéri buszsofőrként dolgozik, idős szüleivel Denver külvárosában él – azt állítja, ártatlan, semmi köze a terroristákhoz. Közölte, nem tudta, hogy az FBI figyeli, és tagadja, hogy bármiféle összeesküvésben venne részt.

A rendőrség vélekedése szerint azonban tagja a feltételezett al-Kaida csoportnak, erre utalt az, hogy bérelt kocsijában pokolgépek készítésével kapcsolatos dokumentumokat találtak. Zazi Kelet-Afganisztánban született, de még gyerekként az Egyesült Államokba került.

Frances Townsend szerint – aki egykor George Bush elnök terrorellenes tanácsadója volt – a kiterjedt házkutatások a fenyegetés súlyosságára utalnak. Rendőrségi források szerint a szinte példa nélküli queensi házkutatásokat azért is hajtották végre, mert Zazi furcsa New York-i látogatása közvetlenül megelőzte az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának jövő héten kezdődő általános vitáját, amelyre egy sor külföldi állami vezető hivatalos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik