Nagyvilág

Fico nem akart provokálni

A nyelvtörvény módosításával Szlovákiának nem az volt a célja, hogy provokáljon, hanem hogy szabályozza az államnyelv alkalmazását a nyilvános érintkezésben - jelentette ki a szlovák kormányfő szerdán Pozsonyban, amikor Knut Vollebaekkel, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával találkozott.

Robert Fico leszögezte: az államnyelv védelmét kormánya törvényes célnak tekinti, s meggyőződése, hogy a jogszabály nem korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait.
A szlovák kormány sajtóosztálya által kiadott közlemény szerint Vollebaek egyetértett Ficóval abban, hogy a törvény összhangban van a nemzetközi jogrenddel. “Szerinte azonban hiba, hogy az a nemzeti kisebbségek egy részében, konkrétan a magyarok körében nyugtalanságot kelt” – olvasható a dokumentumban.

A nyelvtörvényt, illetve a jogszabály rendelkezéseinek végrehajtását a közlemény szerint Vollebaek Szlovákia belügyének tartja, s azt állította, hogy ezt a nézetet hangoztatta Budapesten is. Elutasította, hogy a vitában közvetítő szerepet vállaljon.

A közlemény szerint Robert Fico a találkozón elutasította azokat a mérlegeléseket, hogy a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek helyzetét és jogállását egységes jogszabályban kellene rögzíteni. Fico azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kisebbségi törvények minden területet felölelnek, több szempontból a nemzetközi normákat meghaladó szinten.

Vollebaek közölte Ficóval: magyar partnerei figyelmét is felhívta arra, hogy semmi esetre sem ellenezhetik a kétnyelvűséget, ebben az ő támogatására nem számíthatnak.
Fico a találkozón megerősítette: a nyelvtörvény alkalmazásánál Szlovákia szakértői szinten továbbra is kész együttműködni az EBESZ-szel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik