Külföld

75 milliárd dollárt költ az USA hírszerzésre

admin
admin

2009. 09. 16. 08:14

Az amerikai kormányhivatalok és a hadsereg évente összesen 75 milliárd dollárt költ hírszerzési tevékenységre - jelentette be Dennis Blair nemzeti hírszerzési igazgató helyi idő szerint kedden Washingtonban.

A régóta hétpecsétes titokként őrzött átfogó adatot az amerikai kormány most először hozta nyilvánosságra. Az adat a hírszerzésre költött összeg meredek emelkedéséről, valamint a régóta sűrű homály övezte katonai hírszerző programok fontos szerepéről tanúskodik. Korábban nyilvánosságra hozott részadatokból ítélve ez utóbbiak 25-30 milliárd dollárt emészthetnek fel a 75 milliárdból.

Tizenöt évvel ezelőtt egy törvényhozási dokumentumba már bekerült a hírszerzésre költött akkori teljes összeg, amely 26 milliárd dollárt tett ki, s amelyből 10 milliárdot fordítottak katonai hírszerzésre, de ez a véletlen műve volt, nem szándékos közlés – emlékeztetett Steven Aftergood hírszerzési kiadásokra szakosodott szakértő.

Washingtoni tisztségviselők szerint a 75 milliárd dollár magában foglalja a – közösen nemzeti hírszerző program néven emlegetett – 16 amerikai hírszerző szervezetre, valamint a védelmi minisztérium által a katonai hírszerző programokra költött összegeket is.

Az amerikai kormány a törvényhozás és civilszervezetek nyomására az elmúlt években már tett bizonyos lépéseket a hírszerzési kiadások nyilvánossá tétele érdekében. Az előző kormány például közölte, hogy a 16 hírszerző szervezet tavaly összesen 47,5 milliárd dollárt költött el, nem hozta viszont nyilvánosságra a katonai hírszerzés költségeit.

Aftergood úgy vélekedett, hogy nincs helytálló indok a katonai hírszerzési kiadások körüli titkolózásra, mert e számnak a közzététele nem tárna fel semmilyen hírszerzési forrást, s nem árulna el semmit a konkrét műveletekről és a műveleti módszerekről sem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.