Külföld

Magyar szálak a szlovák telekmaffiában

admin
admin

2009. 09. 14. 09:33

Tucatnyi csallóközi földbirtokost vágtak át feltehetően magyar állampolgárok a Dunaszerdahelyi járásban. A Új Szó című lap információja szerint 17 olyan szerződés létezik, amelyet meghamisítottak.

A gyanú szerint egy fantomcég, a pozsonyi Ballor Kft. hamis iratokkal félrevezette a földhivatalt, és a tulajdonosok tudta nélkül íratott át telkeket különféle cégek nevére.

A Dunaszerdahelyi Földhivatalban július végén derült fény arra, hogy legalább 17 olyan szerződés létezik, amelyen meghamisították az eredeti tulajdonos és a közjegyző aláírását.

A károsultaknak sejtelmük sem volt a dologról, a csaló ugyanis az eladást igazoló szerződéseken kívül egy felhatalmazást is átadott a hivatalnak, amely szerint az eredeti tulajdonosok a besztercebányai Amler cég képviselőjét bízzák meg a hivatalnál való eljárással.

A Ballor és az Amler cég ügyvivője, Dombi György és Amler Attila magyar állampolgárok, de az újságnak nem sikerült felvennie velük a kapcsolatot. Magyarországi lakcímük ugyanis hamis.

A törvénytelen tulajdonosváltásokra véletlenül derült fény, amikor a földeket egy harmadik, külföldi személy nevére írták át. A hatályos törvények szerint Szlovákiában külföldi nem lehet földtulajdonos.

A gyanús átíratási ügyekben eddig 12 feljelentés született, a szálak minden esetben Magyarországra vezetnek. Az új tulajdonosok a kataszteri kivonat szerint Budapesten és környékén élnek, de a lakcímeken hiába keresték őket.

Minden jel szerint a telekmaffia olyan személyekre írta át a földeket, akik vagy nem léteznek, vagy nem is sejtik, hogy csallóközi földbirtokosok lettek. Például az egyik új tulajdonos budapesti lakcímén hajléktalanszálló működik.

A telekcsalások kivizsgálása megkezdődött, s a szlovákiai hatóságok szerint nem kizárt, hogy a sértettek köre az eddig ismertnél szélesebb.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.