Külföld

Tízezrek tüntetnek Obama ellen

admin
admin

2009. 09. 13. 11:51

Több tízezren vonultak föl helyi idő szerint szombaton Washingtonban, tiltakozva az amerikai kormány tervezett egészségügyi reformja ellen. Ez volt az egyik legnagyobb tiltakozó akció Barack Obama ellen az elnök év eleji hivatalba lépése óta.

A tiltakozók szerint a tervezett reform ugrásszerűen megnöveli az állami kiadásokat, és túlságosan kiterjeszti az állami szerepvállalást. Volt, aki azt mázolta saját készítésű transzparensére, hogy Obama a szocializmus felé akarja vezetni az Egyesült Államokat.

Obama egy minnesotai baseballstadionban választási kampányeseményre emlékeztető rendezvényen azt mondta, a reform bírálói közül sokan “félelmeket terjesztenek, ahelyett, hogy kiállnának egy komoly vitára”. Szombaton, szokásos heti rádióbeszédében is a reform mellett érvelt, többek között utalt egy pénzügyminisztériumi jelentésre, amely szerint a 65 éven aluli amerikaiak fele a következő tíz évben elveszíti a betegbiztosítását, ha nem reformálják meg a rendszert.

Az amerikai elnök szerdán a kongresszus előtt gyújtó hangú beszédben érvelt az egészségügyi reform mellett; elviselhetetlennek nevezte, hogy 46 millió amerikainak ne legyen egészségbiztosítása. A republikánusok és a Demokrata Párt konzervatív szárnya ugyanakkor azzal riogat, hogy az állami egészségbiztosítás bevezetése az egész szektor államosításával fenyeget. Egyúttal figyelmeztettek arra, hogy “elszabadulhatnak” a reformra fordított kiadások.

A szombati tiltakozás szervezői és más, pénzügyi értelemben konzervatív csoportok a kisebb adóterhelés és a nagyobb költségvetési fegyelem hívei, és azt szeretnék, ha a kormányzat a lehető legkisebb mértékben avatkozna be az amerikaiak életébe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.