Nagyvilág

A visegrádi négyeknek tetszett a csúcstalálkozó

Nagyon sikeresnek minősítették szombaton a visegrádi országok államfői idei, a lengyel tengermelléki Sopotban tartott kétnapos csúcstalálkozójukat – Vaclav Klaus magyarázkodott pénteki szavai miatt.

A záró közös sajtóértekezleten Ivan Gasparovic szlovák elnök elmondta: javasolta az Európai Unión belül egy külön visegrádi régió létrehozását, illetve egy visegrádi elnöki díj megalapítását. A tanácskozáson egyebek között elvi megállapodás született arról is, hogy egyes távolabbi országokban közös konzuli szolgálatokat hoznak létre.

Sólyom László magyar államfő megerősítette Magyarország elkötelezettségét az európai integráció továbbvitele mellett, és kitűnő eszköznek minősítette a V4-es együttműködést a közös érdekek azonosítására és egységes képviseletére az EU fórumain.

Václav Klaus cseh elnök kijelentette, hogy előző napi, a cseh sajtó számára adott nyilatkozatát félrefordították. Mint mondta: a szlovák-magyar viszály kapcsán ő nem beszélt magyar területi ambíciókról, csupán azt mondta, hogy Magyarország a határain túli kisebbségei révén igyekszik növelni befolyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik