Nagyvilág

Slota feloszlatná az MKP-t

Ha a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vagy a Híd-Most párt pénteken részt vesz a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) budapesti ülésén, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javasolni fogja a főügyészségnek feloszlatásukat és az érintett parlamenti képviselők mandátumának megsemmisítését - helyezte kilátásba pénteken Ján Slota, az SNS elnöke.

“Véleményünk szerint ez a cselekedet kimeríti a hazaárulás vádját” – mondta pozsonyi sajtóértekezletén a koalíciós párt elnöke. Aláhúzta, hogy a KMKF formálisan a magyar Országgyűlés egyik tanácsadó szerve.

“Ez egy olyan intézmény, amelyet a magyar parlament azért hozott létre, hogy általa beavatkozzon a szomszédos országok belügyeibe” – állította Slota. Felszólítjuk ezért a szlovák parlament mandátumvizsgáló bizottságát, hogy az érintett képviselőket fossza meg mandátumuktól.

A legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöksége már hétfőn elítélte az MKP azon döntését, hogy a szlovák törvényhozás ülésének napján, pénteken Budapesten részt vesznek a KMKF ülésén. “Ezt olyan döntésnek tartjuk, amely semmibe veszi, becsületében sérti a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsát (parlamentjét), hiszen ez az ő parlamentjük, nem pedig a magyar törvényhozás által létrehozott valamilyen tanácsadó szerv” – szögezte le Fico.

Az MKP már korábban közölte: azután mennek Budapestre, hogy Pozsonyban befejeződik a szlovák parlament ülése, a két esemény nem fedi egymást. Bugár Béla, a Híd elnöke viszont úgy nyilatkozott: a párt szombaton fontos tanácskozást tart, ezért öt parlamenti képviselője a KMKF budapesti ülésén nem vesz részt. Bugár azt is elmondta: kezdeményezni kívánják, hogy a KMKF-t vonják ki az Országgyűlés közvetlen alárendeltségéből. “Ezt fontosnak tartjuk” – állította a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik