Külföld

Rakétatámadás Libanonból Izrael ellen

admin
admin

2009. 09. 11. 20:58

Legalább két rakétát lőttek ki ismeretlen támadók pénteken Dél-Libanonból Izrael északi részére, a zsidó állam tüzérsége válaszolt - közölték a két ország biztonsági tisztségviselői.

Az Egyesült Államok – szövetségese, Izrael mellett kiállva – határozottan elítélte a Dél-Libanonból indított rakétacsapást.
Egy libanoni katonatiszt és egy izraeli rendőrségi szóvivő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy két rakétát lőttek ki az arab országból a zsidó államra. A két rakétacsapás után személyi sérülésről és anyagi károkról nem érkezett jelentés.
Az izraeli televízió később mindazonáltal azt jelentette, hogy egy harmadik rakéta megrongált egy villamos távvezetéket a zsidó államban. Az izraeli hadsereg válaszcsapása egy dél-libanoni gyümölcsöst ért, ahonnan a rakétákat kilőtték.

Libanoni biztonsági források szerint legalább tizenöt izraeli tüzérségi gránát csapódott be dél-libanoni területen, s legalább két rakétát is kilőtt az izraeli hadsereg. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén a Dél-Libanonból indított rakétatámadásokat elítélve emlékeztetett arra, hogy azok megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1701. számú határozatában foglalt, s az ellenségeskedés beszüntetését célzó felhívást. Az említett határozatot 2006 augusztusában fogadta el a BT Izrael és a Hezbollah fegyveres konfliktusának beszüntetése érdekében.

A tűzpárbajt kiváltó első rakétacsapások elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a hasonló támadásokat általában radikális palesztin csoportok számlájára írják.
Idén február óta ez az első rakétatámadás, amely Izraelt Dél-Libanon felől érte. Az incidens növelte a feszültséget a két ország határövezetében, ahol az elmúlt három évben ingatag volt a helyzet. Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet 2006-ban 34 napos véres háborút vívott egymással. A Hezbollah nagy rakétaarzenállal rendelkezik, de úgy tartják róla, hogy 2006 óta nem vetette be Izrael ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.