Nagyvilág

Egyesülne Venezuela és Fehéroroszország

Hugo Chávez venezuelai elnök azt javasolta szerdán fehérorosz kollégájának, hogy kiváló kétoldalú kapcsolataik bizonyítékaként "új köztársaságban" egyesítsék a két országot.

Chávez Minszkben, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tartott találkozóján állt elő az ajánlattal a fehérorosz elnöki hivatal közleménye szerint.

A baloldali latin-amerikai elnökök egyik vezéralakjának számító Chávez hozzátette, hogy országa és a volt szovjet tagköztársaság unióját nem az egykori Szovjetunió mintájára képzelné el, hanem szabad köztársaságok alkotta államszövetségként.

Chávez 2006-ban járt először Fehéroroszországban, s rögvest megígérte, hogy “harcos csapatot” hoz létre “új barátjával”, Lukasenkával. A venezuelai elnök azóta minden évben felkereste a szovjet utódállamot, s e látogatások viszonzására kérte fehérorosz kollégáját. Lukasenka legközelebb valószínűleg idén novemberben vagy decemberben utazik Venezuelába. A két ország már több energetikai megállapodást kötött.

Chávez szerdán a tervek szerint kétnapos látogatásra tovább utazik az orosz fővárosba. Szergej Prihogyko, az orosz elnök külpolitikai főtanácsadója közölte, hogy a látogatás során a két ország képviselői tucatnyi megállapodást írnak majd alá az energetikai, katonai és haditechnikai együttműködésről, valamint pénzügyi egyezményt is kötnek.

Prihogyko hangsúlyozta, hogy fegyvervásárlási szerződést nem írnak alá. A tanácsadó mindazonáltal nem zárta ki, hogy Venezuela esetleg hitelt kaphat (Moszkvától) orosz fegyverek vásárlására.

Oroszország és Venezuela 2005 és 2007 között 4,4 milliárd dollár értékben kötött fegyvervásárlási szerződéseket, amelyek értelmében Moszkva 24 Szuhoj típusú vadászgépet, 50 harci helikoptert és 100 ezer darab Kalasnyikov gépkarabélyt adott el a latin-amerikai országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik