Külföld

Cikket írt a szlovák külügyminiszter is

admin
admin

2009. 09. 10. 12:16

"Beszélnünk kell" címmel közölt cikket a magyar-szlovák viszonyról csütörtökön az euobserver.com uniós ügyekkel foglalkozó internetes portál Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter tollából.

Lajcák szerint a két fél viszonya olyannyira megromlott, hogy elhangzanak olyan kérdések is, vajon bölcs dolog volt-e 2004-ben az EU kibővítése két olyan szomszéd országgal, amelyek képtelenek egymás közt megoldani nézeteltéréseiket.

“Helytelen lenne európai szintre vetíteni Magyarországgal fennálló kétoldalú vitánkat. Éppen ellenkezőleg, országaink EU-tagsága garancia kellene legyen arra, hogy érett és felelősségteljes válaszokat tudunk adni az összes felmerülő kérdésre, és nem eszkaláljuk nézetkülönbségeinket nyílt konfrontációvá” – vélekedik a szlovák diplomácia irányítója.

Lajcák megfogalmazása szerint a nyelvtörvény ügyében “rágalomhadjárat” folyik Szlovákia ellen, ami pedig Sólyom László Szlovákiába való belépésének megtiltását illeti, a pozsonyi külügyminiszter azt írja, hogy a magyar államfő “nagy mértékben provokatív és érzéketlen látogatást akart tenni egy különösen érzékeny napon”.

“Szlovákia demokratikus és felelősségteljes hozzáállású ország. Nem engedjük, hogy az osztály rossz tanulójának kiáltsanak ki minket, ahol egy tanárnak, bírónak vagy közvetítőnek kell beavatkoznia” – szögezi le Miroslav Lajcák.

“Sajnálom, hogy Európát megzavartuk a vitánkkal” – írja, és megerősíti, hogy Szlovákia “bármiről, bármikor és bárhol” kész tárgyalni partnereivel. Hangot ad azon reményének, hogy a két miniszterelnök csütörtöki találkozójával újrakezdődik a párbeszéd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.