Nagyvilág

Bármi lehet a Bajnai-Fico-csúcson

A liberális bécsi Der Standard hisz a Bajnai-Fico-csúcs értelmében, a konzervatív Die Presse viszont reménytelennek látja a helyzetet. Előbbi dicséri Bajnai Gordon szlovákiai lapokban megjelent cikkét, utóbbi szerint a magyar kormányfő hibázott.

Nem fogja egy csapásra megszüntetni a két szomszédos ország közti legutóbbi feszültséget a miniszterelnökök csütörtöki találkozója. Mégis, a legjobb esetben egy enyhülési szakasz kezdete lehet, ha a kormányfőknek sikerül közös érdekeken alapuló párbeszédet elindítani – vélekedett a Der Standard budapesti tudósítója.

A magyar miniszterelnök már tett egy lépést ebbe az irányba a Sme című szlovák lap hétfői számában közzétett írásával, amelyben a jószomszédi kapcsolatok helyreállítását szorgalmazta – állt a liberális lap cikkében.

A válságtalálkozó előtt is folytatódnak a kölcsönös szurkálódások – írta alcímében a konzervatív Die Presse. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter úgy nyilatkozott: megértést, felelősséget és építő szellemet vár a tárgyalásoktól, “ezek ellenkezőjéből már több mint elég volt” – idézte fel a lap tudósítója.

Valóban olyan rossz a hangulat a találkozó előtt, hogy még az állítólagos békülési gesztusok is csak olajat öntenek a tűzre – írta. Bajnai közvetlenül a találkozó előtt megjelent cikkével felháborodást váltott ki, a levélben a szlovák félre hárított minden felelősséget, úgy, mint amikor a gyerekek az mondják: “én nem akarok veled veszekedni, te veszekszel mindig velem” – vélekedett a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik