Nagyvilág

A lengyel elnök megleckéztetné Putyint

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő meghívásának visszavonását követelte állítólag a lengyel államfő Donald Tusk miniszterelnöktől közvetlenül a II. világháború kitörésének 70. évfordulós megemlékezései előtt.

A Polska című lengyel lap szerdai beszámolója szerint Lech Kaczynski azt akarta, hogy Varsó a látogatás lemondásával tiltakozzon azok ellen az orosz állítások ellen, melyek szerint részben Lengyelország is felelős volt a világháború kirobbanásáért.

Tusk előzőleg – néhány nappal a szeptember 1-jei, Gdansk melletti ünnepségek előtt – megállapodott az államfővel a Putyin-látogatás menetrendjéről és a követendő irányelvekről. A megemlékezések előtti napon Kaczynski egy beszélgetésben mégis a látogatás lemondását kérte tőle, a Polska szerint az időközben megjelent orosz “rágalmakra” hivatkozva. “Ebben a helyzetben elvárom, hogy lefújd a Putyin-látogatást” – mondta állítólag Kaczynski a kormányfőnek.

Kaczynski környezetéből nem cáfolták a lap értesülését. “Nem érzem magam felhatalmazva, hogy egy ilyen beszélgetést kommentáljak” – mondta Wladyslaw Stasiak, az államfői hivatal vezetője. A kormányfő köreiből származó értesülés szerint Tusk megharagudott, és mereven elutasította Kaczynski javaslatát.
Botrány lett volna a dologból – mondta az újságnak a lengyel miniszterelnök egy neve elhallgatását kérő tanácsadója.

Putyin részt vett a westerplattei megemlékezésen; beszédet is mondott, sőt közös sajtótájékoztatót tartott Donald Tuskkal. Itt sajnálattal állapította meg: még mindig tartják magukat azok az állítások, amelyek azt sulykolják a közvéleménybe, hogy a II. világháború kitöréséért kizárólag a háború kezdete előtt néhány nappal Moszkvában megkötött szovjet-német megnemtámadási szerződés – az úgynevezett Molotov-Ribbentrop paktum -, valamint annak titkos záradéka a felelős. A záradék rögzítette a szerződő felek között Európa északkeleti és délkeleti részeinek érdekszférák szerinti felosztását.

Putyin a keddi sajtóértekezleten kitért arra, hogy a Molotov-Ribbentrop paktum csak az utolsó eleme volt annak a dokumentumsorozatnak, amelyet a II. világháborút megelőző korszakban kötöttek meg, miközben az egész világ követett el hibákat. Az orosz miniszterelnök több olyan szerződést említett, amelyek szerinte hozzájárultak a világégés bekövetkeztéhez. Így például utalt az 1934-es német-lengyel szerződésre és az 1938-as müncheni egyezményre is, amely rögzítette Csehszlovákia feldarabolását, és ez utóbbinak a végrehajtásában – mint mondta – Lengyelország is részt vett a német hadsereg oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik