Külföld

Mi fegyverezzük fel Üzbegisztánt?

admin
admin

2009. 09. 08. 20:13

Haditechnikai együttműködést szeretne kialakítani Üzbegisztán Magyarországgal, amelynek keretei között katonai eszközöket is vásárolna. Sorozatvetők, harckocsik és a magyar kiképzési rendszer érdekli őket.

A szélesebb együttműködés alapfeltétele egy katonai keretmegállapodás megkötése a két állam között. Az alapmegállapodás megkötése után térhetnének rá például a fegyvervásárlás kérdésére, figyelembe véve az Európai Unió vonatkozó jogszabályait is – közölte Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, miután Rusztam Nyijazov, üzbég védelmi miniszter-helyettessel egyeztetett.

Rusztam Nyijazov azt közölte, hogy mintegy 20 napon belül végeznek a megállapodás részleteinek áttanulmányozásával és akár még az idén aláírhatják a dokumentumot. Az üzbég felet leginkább a tüzérségi fegyverek (sorozatvetők) vásárlása, a páncélos harcjárművek modernizációja és a magyar kiképzési rendszer érdekli. Felvetődött, hogy érdemes volna közös haditechnikai vállalatot létrehozni, amit a magyar fél is támogatott. Vadai Ágnes meghívta az üzbég védelmi miniszter helyettesét Magyarországra, ahol további tárgyalásokat folytathatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.