Külföld

Kalózt ölt a német haditengerészet

admin
admin

2009. 09. 07. 19:52

A német haditengerészet foglyul ejtett négy feltételezett kalózt hétfőn az Ádeni-öbölben, egy ötödik társuk életét vesztette a műveletben - közölte a potsdami parancsnokság.

Ez volt az első eset, hogy az EU “Atalanta” kódnevű kalózellenes hadműveletének keretében a Kelet-Afrika és az Arab-félsziget déli partjai közötti vizeken járőröző német haditengerészek megöltek egy kalózt.

A tájékoztatás szerint a Brandenburg fregatt legénysége hétfő hajnalban al-Mukalla jemeni kikötővárostól délre át akart vizsgálni egy kisebb motoros hajót – nagyobbacska csónakot -, de az nem engedelmeskedett a felszólításnak, sőt az orra elé leadott lövésre sem állt meg. A fregattot kísérő helikopterről megállapították, hogy fegyverek vannak a csónak fedélzetén.

Az EU-misszió parancsnoksága felhatalmazást adott arra, hogy akár tűzerővel is tartóztassák fel a kalózokat.

Lövöldözés tört ki; ebben az egyik kalóz halálosan megsebesült, a többieket elfogták, és átvitték a Brandenburg fedélzetére. A német kormány dönt a további sorsukról. Közelebbről egy bizottság, amely a belügyminisztérium, az igazságügy-minisztérium, a külügyminisztérium és a védelmi tárca illetékeseiből áll.

Németország korábban több szomáliai kalózt átadott Kenyának, hogy ott folytassák le ellenük a büntetőeljárást. A kalózok felelősségre vonása azonban jogi szempontból felettébb bonyolult, tisztázatlan többek között, hogy a nemzetközi vizeken mennyiben érintenek jogilag védett német érdekeket.
Németország 1400 katonával és három fregattal vesz részt a kalózok elleni EU-misszióban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.