Nagyvilág

Életfogytiglanit kértek a srebrenicai mészárosokra

Életfogytiglani börtönbüntetést kért hétfőn a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszék (ICTY) ügyésze hét volt szerb tisztre, a srebrenicai mészárlásban - a második világháború óta a legvéresebb európai tömeggyilkosságban - való részvételük miatt.

A tömeggyilkosságra és az emberiesség elleni bűncselekményre nem képzelhető el más ítélet – hangoztatta a 2006-ban kezdődött per tanulságait összegző beszédében Peter McCloskey közvádló.

Az ítélethirdetés időpontját még nem tűzték ki.
Mind a hét vádlott ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson. Közülük öten – Ljubisa Beara és Vujadin Popovic, a volt boszniai szerb hadsereg egységeinek biztonsági főnökei, Vinko Pandurevic és Drago Nikolic, annak az egységnek a parancsnoka, illetve biztonsági főnöke, amely a Srebrenica elleni támadást végrehajtotta, valamint Ljubomir Borovcanin, a boszniai szerbek egykori rendőrfőnök-helyettese – tömeggyilkosságért álltak bíráik elé. Radivoje Miletic és Milan Gvero volt tiszt a humanitárius segítségnyújtás elmulasztása miatt háborús bűnökért felel.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a muszlimok által lakott Srebrenica kelet-boszniai várost, annak ellenére, hogy az kinyilvánított ENSZ-védelem alatt állt. Mintegy 8 ezer embert – zömmel férfiakat – elhurcoltak, többségüket agyonlőtték, és tömegsírban temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik