Nagyvilág

Svédország közvetített hazánk és Szlovákia között

Két- és háromoldalú konzultációt tartottak a szlovák-magyar feszültségekről a hét végén az európai uniós külügyminiszterek stockholmi kötetlen tanácskozásának helyszínén – közölte Balázs Péter külügyminiszter.

A háromoldalú megbeszélésre Carl Bildt svéd külügyminiszter részvételével került sor, mivel az EU soros, svéd elnöksége “nagy figyelemmel kíséri az unió jelenleg legnagyobb belső, tagállamok közötti konfliktusát” – tette hozzá Balázs Péter telefonon adott nyilatkozatában.

Mint kifejtette, szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal folytatták a jövő heti miniszterelnöki találkozó előkészítését. A háromoldalú konzultáción tájékoztatták az EU-elnökséget egyrészt a két fél álláspontjáról a vitatott kérdésekben, másrészt a tervezett további lépésekről.

Magyarország a szlovákiai magyarság ellen irányuló, az Európai Unió értékrendjével összeegyeztethetetlen lépésnek tekinti a szlovák államnyelvtörvény június végén elfogadott módosítását, amely korlátozza a kisebbségek anyanyelvének közügyekben való használatát. Emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy Pozsony megakadályozta Sólyom László magyar államfő részvételét a Révkomáromban felállított Szent István-szobor augusztus 21-i avatásán.

“Most minden szem a jövő heti miniszterelnöki találkozóra tekint, és attól várják, hogy a két ország megtalálja a megfelelő lépéseket ezeknek a konfliktusoknak a kezelésére” – jegyezte meg Balázs Péter.

Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök szeptember 10-én Szécsényben találkozik egymással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik