Külföld

Szlovákia ellen tiltakozik Brüsszelben a Fidesz

admin
admin

2009. 09. 04. 14:58

A Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja az EP első munkahetén több fórumon adott hangot tiltakozásának Sólyom László köztársasági elnök Szlovákiából történt kitiltása miatt - közölte a frakció pénteken.

A képviselők tájékoztatták az Európai Parlament és a többi EU-intézmény döntéshozóit a páratlan incidensről, amely – mint a közlemény fogalmaz – “bár közvetlenül az elnök személye ellen irányult, valójában az egész magyar nemzet megsértését eredményezte”.

A frakció tagjai “kiemelték azt a tényt, hogy a szlovák szocialisták és soviniszták alkotta Fico-kormány nem csupán civilizálatlanul és két EU-tagállam kapcsolatában megengedhetetlen módon cselekedett, hanem uniós jogelveket sértve hányt fittyet a személyek szabad áramlásának elvére is”.

“Mivel itt nem egyszerűen két ország közötti, hanem európai szintű problémáról van szó – amely európai szintű megoldást igényel –, a Fidesz európai parlamenti képviselői elvárják, hogy az európai intézmények megszólaljanak az ügyben” – áll a közleményben.

Ennek érdekében Gál Kinga kérdéseket intézett a miniszteri Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz, amelyektől az iránt érdeklődik, hogy a szlovák magatartás mennyiben összeegyeztethető az érvényben lévő uniós jogelvekkel.

A közlemény kitér arra is: Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, Szájer József delegációvezető és Gál Kinga Balázs Péter külügyminiszterhez címzett levelükben hangsúlyozták, hogy a magyar érdekekért végzett munka csak akkor lehet eredményes, ha a magyar kormány – kihasználva az uniós eljárási lehetőségeket – megfelelő határozottsággal cselekszik.

A tagállamok kormányainak kezében vannak ugyanis azok az eszközök, amelyekkel az európai intézményrendszert reagálásra lehet kényszeríteni a hasonló esetekben – vélik a képviselők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.