Nagyvilág

A Szlovák Posta már érvényesíti a nyelvtörvényt

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint elfogadhatatlan, hogy a Szlovák Posta anélkül utasította körlevélben alkalmazottait a szlovák nyelv kötelező használatára a hivatali érintkezésben, hogy megvárta volna az államnyelvtörvény végrehajtási utasításait.

Berényi József, az MKP alelnöke szerint így kérdéses, hogy szükség van-e egyáltalán a módszertani végrehajtási utasításokra, amelyek kidolgozását az év végére ígérte Marek Madaric kulturális miniszter. A végrehajtási utasításokra a sokat vitatott törvény egységes értelmezése miatt van szükség, kiadásukig nem kívánják büntetni a jogszabály megszegőit.

“Lehet, hogy magas szinten zajló diplomáciai játszmának vagyunk tanúi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosával összefüggésben, és minden állami intézmény maga fogja értelmezni a nyelvtörvényt?” – tette fel a kérdést Berényi.

Szerinte a posta körlevele bizonyítéka annak, hogy a nyelvtörvény módosítása kedvezőtlenül hat a kisebbségi nyelvek használatára, hiszen arra utasítja az alkalmazottakat, hogy kizárólag a szlovák nyelvet használják. Árulkodó, hogy az utasításból kimaradt a jogszabály azon kitétele, miszerint azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot a kisebbségi nyelv is használható a hivatali érintkezésben.

“Az alkalmazottak a jogszabály értelmében munkavégzés közben, a hivatali érintkezésben kötelesek szóban és írásban az államnyelvet használni. A jogszabály szerint a munkavégzés feltétele, hogy az alkalmazottak szóban és írásban megfelelő szinten tudjanak” szlovákul – idézte Berényi a bírált postai utasítás egyik kitételét.

Nyilvánvaló – jegyezte meg -, hogy az utasításból hiányzik a törvény által engedélyezett kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó utalás. “A Szlovák Posta alkalmazottai a nemzetiségek által lakott területeken ezután csak az államnyelven mernek majd megszólalni” – húzta alá Berényi.
A magyar párt levélben fordul Lubomír Vázny közlekedési és távközlési miniszterhez, hogy a körlevelet vonják vissza és dolgozzák át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik