Nagyvilág

Ismét megbukhat a lisszaboni szerződés Írországban

Kemény feladat lesz elfogadtatni a lisszaboni szerződést az október 2-i népszavazáson Írországban - ismerte el Micheal Martin, az ír diplomácia vezetője az Európai Unió külügyminisztereinek kötetlen stockholmi találkozóján pénteken.

Véleményét alátámasztja, hogy a legfrissebb felmérés szerint csökkenőben van az igenlők aránya.

Az Irish Timesban pénteken megjelent közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek kevesebb mint fele, mintegy 46 százaléka helyesli a szerződést, ami nyolc százalékponttal kevesebb, mint májusban volt. Az ellenzők egy ponttal 29 százalékra erősödtek, a határozatlanok pedig hét ponttal többen, azaz 25 százaléknyian vannak.

“A kampány nagy erőpróba lesz… minden a most következő hónapban dől majd el” – mondta Micheal Martin, aki azért reménykedik, hogy az állampolgárok most megszavazzák a szerződés elfogadását.

Ha ez nem történik meg, az a lisszaboni szerződés végét jelenti az unió svéd elnöksége szerint. “Az írek döntenek. Ha nem fogadják el, akkor a nizzai szerződéssel folytatjuk” – jelentette ki Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő, az EU jelenleg érvényben lévő szerződésére utalva.

Tavaly az írek 54 százaléka válaszolt nemmel a népszavazáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik